Вплив умов синтези на фізико-хемічні властивості титанатних нанорурок - Василенко, А.В.; Стружко, В. Л.; Раєвська, О.Є.; Ільїн, В.Г. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2009)
Визначено оптимальні умови і з’ясовано деякі особливості формування
титанатних нанорурок в залежності від умов синтези. З використанням
рентґенофазової аналізи, просвітлювальної електронної мікроскопії й адсорбції встановлено, що тільки на стадії постсинтетичного оброблення
кислотою відбувається формування термостійких титанатних нанорурок
з довжиною 65—200 нм, внутрішнім діяметром в межах 4,5—6 нм з розвиненою питомою поверхнею і сорбційним об’ємом пор. Optimal conditions and some features of formation of titanate nanotubes depending
on synthesis conditions are determined. Using X-ray diffraction,
transmission electron microscopy and adsorption, it is revealed that formation
of thermostable titanate nanotubes with developed specific surface area
and sorption pore volume, length of 65—200 nm, and internal diameter of
4.5—6 nm takes place only at the stage of treatment with acid after synthesis. Определены оптимальные условия и выяснены некоторые особенности
формирования титанатных нанотрубок в зависимости от условий синтеза.
При использовании рентгенофазового анализа, просвечивающей электронной микроскопии и адсорбции установлено, что только на стадии
постсинтетической обработки кислотой происходит формирование термостойких титанатных нанотрубок с длиной 65—200 нм, внутренним диаметром 4,5—6 нм с развитой удельной поверхностью и сорбционным объемом пор.