Некоторые новые подходы при механохимическом синтезе нанодисперсного титаната бария - Халамейда, С.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2009)
Прямым механохимическим синтезом получены образцы титаната бария
– разложением титанилоксалата бария и взаимодействием ВаО c TiO2;
для них обнаружен фазовый переход ферроэлектрик—параэлектрик. Механохимический титанат бария обладает фотокаталитической активностью, величина которой зависит от наличия структурных дефектов. Прямою механохемічною синтезою одержано зразки титанату барію –
розкладом титанілоксалату барію та взаємодією ВаО з TiO2, для яких спостерігається фазовий перехід фероелектрик—параелектрик. Механохемічний титанат барію виявляє фотокаталітичну активність, величина якої
залежить від наявности структурних дефектів. The barium-titanate samples are obtained by direct mechanochemical synthesis
with barium titanyl oxalate decomposition and interaction BaO with TiO2.
Phase transition ‘ferroelectric—paraelectric’ is observed in them. The mechanochemical
barium-titanate possesses photocatalytic activity, the value of
which depends on the presence of structural defects.