Демаркація російсько-польського кордону між Дніпром і Південним Бугом у 1780-1783 рр.: за документами Державного архіву Херсонської області - Коник, Ю.О. (Історичний архів. Наукові студії, 2011)
Розглянуто підготовку та хід демаркаційних робіт на кордоні між Новоросійською губернією
Російської імперії та Брацлавським воєводством Речі Посполитої у 1780-1783 рр. На основі
маловідомих документів Державного архіву Херсонської області зроблена спроба висвітлити дії
державних уповноважених від обох країн, з’ясувати роль землемірів та показати технічний бік
демаркаційних процесів кінця XVIII ст. Рассмотрено подготовку и ход демаркационных работ на границе между Новороссийской
губернией Российской империи и Брацлавским воеводством Речи Посполитой в 1780-1783 гг. На
основе малоизвестных документов Государственного архива Херсонской области сделана
попытка осветить действия государственных уполномоченных от обеих держав, выяснить роль
землемеров и показать техническую сторону демаркационных процессов конца ХVІІІ в. The article considers demarcation work course on the border between Novorossiysk province of the
Russian Empire and Bratslav province of the Polish-Lithuanian Commonwealth in 1780-1783. On the
basis of the little known documents of the Kherson State Archives the attempt is made to highlight activity
of authorized agents from both states, to clear up the role of land surveyors and to show technical side of
demarcation process at the end of 18th century.