Українське питання в політиці намісника Галичини А. Потоцького (1903-1908 рр.) - Кучеренко, А.А. (Історичний архів. Наукові студії, 2012)
Розглянуто українсько-польські відносини на початку ХХ ст. в Галичині. Зосереджено
увагу на діяльності намісника Галичини Анджея Потоцького (1903-1908). Встановлено,
що намісник не зумів добитися компромісу між поляками та українцями. Загострення
протиріч між двома головними етносами Галичини обумовило замах на намісника. Рассмотрено украинско-польские отношения в начале ХХ в. в Галиции. Обращено
внимание на деятельность наместника Галиции Анджея Потоцкого (1903-1908).
Отмечено, что наместник не сумел добиться компромисса между поляками и
украинцами. Обострение противоречий между двумя главными этносами Галиции
обусловило покушение на наместника. The article focuses on Ukrainian and Polish relations at the beginning of the ХХ c. in Galicia.
The activity of Andzhej Pototskij, the governor-general of Galicia, is highlighted. The author
states that the governor-general could not reach compromise between Ukrainian and Polish
people. The aggravation of the contradictions between two main Galician ethnic groups caused
the attempt on governor-general’s life.