Анализ уровня контроля у больных среднетяжелой и тяжелой персистирующей бронхиальной астмы - Белоглазов, В.А.; Попенко, Ю.О.; Знаменская, Л.К.; Какура, Э.С.; Ионина, Е.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У роботі проведено аналіз рівня контролю у хворих средньотяжкої і тяжкої персистуючої
бронхіальної астми на фоні застосування базисної терапії. Аналіз контролю здійснювався за допомогою
анкетування ACQ Elizabeth Juniper (1999 г). У досліджені приймало участь 59 хворих, які знаходились на
амбулаторному лікуванні. Було встановлено, що всі пацієнти тяжкої і 81,5 % середньо тяжкої персистуючої
астми мали неконтрольований характер перебігу захворювання, на фоні прийняття базисної терапії. Все
це спонукає дослідників до пошуку інтегральних механізмів патогенезу БА, цілеспрямований вплив на
які, суттєво може в найближчі роки доповнити генеральну стратегію лікування БА. The article analyzed the level of asthma control in patients with moderate and severe persistent asthma
during treatment basic therapy. The level of asthma control was performed using the questionnaire ACQ
Elizabeth Juniper (1999). The study was involved 59 patients, who were on the out-patient treatment. As a
result it was found that all of the patients severe and 81.5% of moderate persistent bronchial asthma were not
control, despite all patients had used basic therapy. All this encourages investigators to search the integrated
mechanisms pathogenesis of asthma, which can complement the general strategy for the treatment of asthma.