Результаты изучения эффективности дезинфицирующего средства «Сурфаниос» методом, имитирующим наличие биопленки - Козуля, С.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Структура біоплівки і фізіологічні особливості мікробних клітин, що її складають, забезпечують високу
стійкість бактерійного співтовариства до дезінфікуючих засобів, тому дезінфекцію слід проводити після її
видалення з об’єкту, підлягаючого обробці. Проте, у ряді випадків це неможливо за технічних обставин і
приводить до необхідності збільшення концентрації дезінфікуючого засобу. Модифікована методика
вивчення ефективності дезінфікуючих засобів, що імітує наявність біоплівки на об’єктах, які обробляються,
дозволяє визначити ефективну експозицію і концентрацію дезінфікуючих засобів, призначених для обробки
об’єктів, покритих біоплівкою. The structure of biofilm and physiological features of constituents of its cells provide high stability of
bacterial association to the disinfectants, it is therefore necessary to conduct disinfection after its removing
from the processed object. However, in a number of cases, it is impossible on technical reasons and results in
the necessity of increase of concentration of disinfectant. The modified method of study of disinfectant’s efficiency,
imitating the presence of biofilm on the processed objects, allows to define a time of application and concentration
of disinfectants, intended for treatment of objects, covered a biofilm.