Суточное мониторирование артериального давления больных гипертонической болезнью на фоне остеохондроза шейного отдела позвоночника при санаторно-курортной реабилитации - Крадинов, А.И.; Черноротов, В.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проведено дослідження динаміки показників добового моніторування артеріальної гіпертензії у 45 хворих у віці від 36 до 63 років, що поступили на санаторно-курортну медичну реабілітацію з приводу остеохондрозу шийного відділу хребта. При детальному рентгенологічному дослідженні виділені чотири періоди (стадії) остеохондрозу. Лікування артеріальної гіпертензії проводилося фізіотерапевтичними і медикаментозним методами. Відмічено, що негативний вплив остеохондрозу шийного відділу хребта на добовий характер артеріального тиску корелює з характером і вираженістю остеохондрозу. Хворі з третьою і четвертою стадією остеохондрозу шийного відділу хребта гірше реагують на гіпотензивну терапію, що проводиться, і в прогностичному відношенні менш сприятливі. Потрібні поглиблені рентгендіагностичні дослідження і індивідуальний підхід до реабілітації цих хворих. A study of dynamics of indexes of day’s monitoring of arterial hypertension is undertaken at 45 patients in age from 36 to 63 acting on a sanatorium-resort medical rehabilitation concerning the osteochondrosis of cervical spine. At the detailed roentgenologic research four periods (stages) of osteochondrosis are distinguished. Arterial hypertension treated by physical therapy and medicamental methods. It is marked that negative influence of osteochondrosis of cervical spine on day’s character of blood pressure correlates with character and expressed of osteochondrosis. Patients with the third and fourth stage of osteochondrosis of cervical spine worse react on the conducted hypotension therapy and in a prognostic relation less favourable. Deep roentgendiagnostic researches and individual going of rehabilitation are needed for these patients.