Утренний подъём артериального давления и частота сердечных сокращений в условиях длительной антигипертензивной терапии больных гипертони- ческой болезнью, ассоциированной с метаболическим синдромом - Кузнецов, Н.С.; Кириленко, Е.Н.; Сахалтуев, А.Д.; Смуглов, Е.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
В умовах стаціонарного і тривалого амбулаторного лікування досліджувалася динаміка структури
ранкового підвищення артеріального тиску і частоти сердечних скорочень (УП АТ і ЧСС) у 136 хворих на
гіпертонічну хворобу (ГХ) 2-ої стадії, у тому числі у 58 хворих на ГХ, що асоціюється з метаболічним
синдромом (МС). Виявлені особливості гемодинаміки в період «сон-пильнування» залежно від асоціації
ГХ з МС. Показано, що однією з причин недостатньої ефективності лікування є асоціація ГХ з МС.
Ефективність лікування підвищується при диференційованому підборі антигіпертензивних прератов за
умови офісного і/або СМАД-контролю за динамікою структури УП АТ і ЧСС. Авторами запропонована
формула розрахунку гемодинамічного індексу неблагополуччя в ранкові години. The dynamics of morning blood pressure (MBPR) and heart rate (HR) rise were examined in 136
patients with essential hypertension (EH) of 2nd stage, in particular in 58 hypertensive patients, associated with
metabolic syndrome (МS). Features of hemodynamics in the period “sleep-vigilance” depending on association
of EH and MS were revealed. It was shown that association of EH and MS is one of reasons of incomplete
efficiency of treatment. An efficiency of treatment improves in case of differential matching of antihypertensive
drugs under condition of office and/or DBPM-control over the structure of MBPR and HR. The authors proposed
the formula for calculation of hemodynamic event morning index.