Эмболизация маточных артерий: новые технологии в лечении миомы матки - Луценко, Н.С.; Олейник, Н.С.; Руденко, Д.Ю.; Островский, К.В.; Яремчук, О.Н.; Нордио, Е.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проведено аналіз 29 пацієнток з міомою матки, оперованих методом емболізації маткових артерій (ЕМА) в місті Запоріжжя. Всіх жінок було розділено на 2 групи залежно від ступеня кровопостачання міоматозних вузлів. За нашими даними, в групі пацієнток з гіперваскулярними вузлами ступінь регресу вузлів через 6 місяців склав 84,0%, а в групі з гіповаскулярними вузлами – 44,8%. Визначення ступеня васкулярізації міоматозних вузлів шляхом доплерометрії сосудів перед операцією ЕМА є неінвазивним, але високоякісним прогностичним методом ефективності лікування. У пацієнтів як з репродуктивними планами, так і без них ЕМА є ефективним та безпечним органозберігаючим методом, який підвищує якість життя при мінімальному втручанні в організм. An analysis of 29 studies of patients with hysteromyoma who had had uterine arteries embolization (UAE) was carried in Zaporizhye. All the patients were divided into two groups according to the degree of blood flow in the myoma nodes. According to our research results, the degree of regression of the nodes in the group of patients with hypervascular nodes reached 84% in 6 months, and in the group of patients with hypovascular nodes, this papameter reached 44.8%. Determining the vascularization degree of the myoma nodes by dopplerometry of the blood vessels before the UAE procedure is a noninvasive yet high-grade prognostic method of assessment of the treatment efficacy. Both In patients with reproductive plans and without them, UAE is an effective and secure organ-saving method that improves the life quality with minimal interference.