Особенности липидного обмена у беременных - Мацынин, А.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
В роботі представлено аналіз особливостей обміну ліпідів (загального холестерину, ліпопротеїдів низької щільності, ліпопротеїдів дуже низької щільності, ліпопротеїдів високої щільності, тригліцеридів, індексу атерогенності) вагітних в різні строки вагітності. Встановлено підвищення рівня загального холестерину, тригліцеридів, ліпопротеїдів низької щільності та ліпопротеїдів дуже низької щільності з максимальним їх рівнем в кінці вагітності, а також зменшення рівня ліпопротеїдів високої щільності у порівнянні з невагітними жінками. Це супроводжується зростанням індексу атерогенності. The article presents an analysis of the lipid metabolism specific features (cholesterol, low-density lipoprotein, very low-density lipoprotein, high-density lipoprotein, triglyceride, atherogenicity index) of pregnant women in different pregnancy terms. An increase of the cholesterol level, triglyceride, low-density lipoprotein, and very low-density lipoprotein during pregnancy, with the level maximum at the end of pregnancy, and a decrease of the high-density lipoprotein level, as compared to nonpregnant women, have been established. These changes are accompanied by an atherogenicity index increase.