Новые подходы к лечению дисплазий шейки матки, ассоциированных вирусом папилломы человека - Сенчук, А.Я.; Саврун, С.С.; Титов, О.В.; Гончарук, С.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У до- та в післяопераційному періоді проведено комплексне обстеження 100 хворих із плоскоклітинними дисплазіями шийки матки, асоційованими з вірусом папіломи людини (ВПЛ). Згідно результатів полімеразної ланцюгової реакції, у 32 (32,0%) пацієнток визначені ВПЛ тільки 6-го и 11-го типів (низького онкогенного ризику), і в 68 хворих виявлено сполучення вірусів високого и низького онкогенного ризику – 16-, 18-, 31-, 33-го та 6-, 11-го типів. Контрольне обстеження через 3 місяці після операції складалося з оцінки скарг, кольпоскопії, взяття і мікроскопії вагінального мазка и показало високу ефективність запропонованого нами підходу до лікування плоскоклітинних дисплазій шийки матки, асоційованих із ВПЛ. Аргон-плазменна абляція патологічного вогнища на шийці матки і наступна противірусна і імуномодулююча терапія шляхом введення свічок генферону дозволила підвищити ефективність лікування до 97,0%, елімінація ВПЛ відзначена в 92,0% випадків. We have performed a comprehensive survey of the pre-and post-operative periods in 100 patients with squamous cervical dysplasia associated with the human papillomavirus HPV. According to the results of PCR, 32 patients (32,0%), had HPV only of 6 and 11 types (low oncogenic risk), and 68 patients showed a combination of viruses of high and low oncogenic risk – of types 16, 18, 31, 33 and of types 6 and 11. A control examination was performed 3 months past the surgery and consisted of assessment of complaints, colposcopy, sampling and microscopy of vaginal smears. The results have demonstrated a high efficiency of the approach we proposed to the treatment of squamous cervical dysplasia combined with HPV. Argon plasma coagulation of the pathology focus in the cervix and subsequent antiviral and immunomodulating therapy by vaginal introduction of the suppositories Genferon has allowed to increase the effectiveness of treatment up to 97,0%, elimination of HPV was has been observed in 92,0% of cases.