Фетальное программирование: взгляд с позиции акушерства - Нестерцова, Н.С.; Назаренко, Л.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Досліджено взаємозв’язок між недостатнім харчуванням у період вагітності, народженням дітей з дефіцитом маси тіла та розвитком метаболічного синдрому у дорослому житті. Уточнено фактори ризику розвитку внутрішньоутробної ретардації росту. Встановлено, що обмеження споживання білкової їжі жінкою під час вагітності, наявність артеріальної гіпертензії, ожиріння, народження вагітної з низькою масою та вплив емоційного стресу підвищує ризик дефіциту маси тіла у новонароджених дітей. We have studied the interrelation between malnutrition during pregnancy that results in low birth weights and a metabolic syndrome development in adulthood. It has been istablished that a lowered protein intake during pregnancy, hypertension, obesity, low birth weight of the pregnant woman herself, and emotional stress impacts increase the occurrence of children born with underweight.