Перспективы лечения рака яичников III-IV стадий - Прокопюк, А.В.; Князева, М.В.; Павлова, Т.Д. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Роботу присвячено проблемі підвищення ефективності лікування раку яєчників (РЯ) III-IV стадій за допомогою пошуку оптимальної кількості курсів неоад’ювантної поліхіміотерапії (НПХТ) для кожної хворої, шляхом розробки кількісних критеріїв оцінки ефективності НПХТ на підставі вивчення клінічних, біохімічних, молекулярно-біологічних, морфологічних характеристик. Було знайдено кількісні діапазони зменшення розміру пухлинного конгломерату, метастатичної пухлини в ректопіхвовій перегородці, зникнення асцитичної та плевральної рідини (згідно до ультразвукових досліджень), змінень загального вмісту глікозаміногліканів та їх фракцій, СА-125 в сироватці крові, оксипроліну, тирозину, Ki-67, морфологічних критеріїв апоптозу у пухлинах, що демонструють ефективність НПХТ у динаміці її проведення (після 1-2, 3-4, 5-6 курсів НПХТ). Це дозволило нам сформувати діагностичний комплекс критеріїв оцінки ефективності НПХТ РЯ. The article is dedicated to improving the treatment efficiency for ovarian cancer (OC) of III-IV stages by finding an optimal number of NPChT-courses for every patient and developing criteria for evaluating the NPChT efficiency. It is based on clinical examinations, biochemical, molecule and-biological and morphological characteristics. We have established the quantitative ranges for the following aspects: the decrease of the tumor conglomerate and metastatic tumors in the recto-vaginal septum, disappearance of ascites and pleural fluid (accoding USI), changes in the total GAG and their fractions content, CA-125 in the blood serum, oxyprolin, thyrozin, Ki-67, morphological criteria of apoptpsis in tumors that demonstrate the NPChT efficiency in dynamics (after 1-2, 3-4, 5-6 courses of NPChT). This has enabled us to create a diagnostic complex of criteria for treatment efficiency evaluation for OC of the III-IV stages.