Стереофункциональные аспекты адаптивности кардиореспираторной системы женщин в перименопаузальном периоде - Рожков, А.В.; Боташева, Т.Л.; Авруцкая, В.В.; Ищенко, Е.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У статті представлено результати обстеження кардіореспіраторної системи 173 жінок в репродуктивному і перименопаузальному періодах залежно від характеру латерального поведінкового профілю, що є корелятом міжпівкульних асиметрій мозку. Виявлено зниження ефективності функціонування кардіореспіраторної системи у жінок з амбідекстральним фенотипом з перевагою лівих ознак у міру збільшення віку, що свідчить про меншу адаптивність і резистентність цієї конституціональної підгрупи. The article presents data on the results of cardiorespiratory system examination in 173 women at reproductive and perimenopausal periods in dependence on lateral behavioral phenotype that correlates with hemispheric asymmetry of the brain. We have established a decrease of the efficiency of the cardiorespiratory system in women with ambidekstral phenotype with a predominance of the left signs causes by aging, which indicats a lower resistance and adaptability of this constitutional subgroup.