Критерии тяжести эндогенной интоксикации и эффективности эфферентной терапии у беременных и родильниц с перинатальными осложнениями - Чермных, С.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
На підставі комплексного обстеження 243 вагітних і 166 породіль з невідкладними станами, 243 новонароджених виявлено, що прееклампсія і гнійно-запальнi захворювання в акушерстві супроводжуються вираженою ендогенною інтоксикацією, системною запальною відповіддю організму, на тлі яких розвиваються порушення усіх ланок гомеостазу. Включення плазмаферезу в комплекс лiкувальних заходiв сприяє швидкому зниженню маркерiв ендогенної інтоксикації, нормалiзацiї показникiв гемостазу, імунітету, функції органiв i систем природної детоксикації, покращенню морфологічної картини сироватки крові, наслiдкiв для матерi та плода. On the basis of a complex inspection of 243 pregnant women and 166 postpartum women with emergency conditions and 243 newborns it has been revealed that the preeclampsia and purulent-inflammatory diseases in obstetrics are accompanied by endogenous intoxication, SIRS, against which violations of all the links of homeostasis are developing. Inclusion of a plasmapheresis in the complex of medical actions promotes a fast decrease in the markers of endogenous intoxication, normalization of the hemostasis indicators, immunity, functions of the organs and the natural detoxication systems, improvement of the morphological pattern of blood plasma, outcomes for mothers and babes.