Использование показателей иммунитета беременных для прогноза развития фетоплацентарной недостаточности - Щербина, Н.А.; Юркова, О.В.; Кузьмина, О.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проведено дослідження з визначення цитокінів у пацієнток у ІІ триместрі вагітності. Виявлено, що імунні порушення при наявності ознак хронічної фетоплацентарної недостатності (ФПН) проявляються посиленням продукції фактору некрозу пухлини α (ФНП-α) і одночасним зниженням цитокінів IL-4, IL-10, IL-13, що свідчить про їх роль для прогнозу ймовірного ризику розвитку ФПН. Отримані результати свідчать про те, що підвищена продукція ФНП-α (більш ніж 30 пкг/мл) та одночасне зниження IL-4, IL-10 и IL-13 може виступати у якості високоспецифічного прогностичного фактора імовірності ризику розвитку ФПН. We have examined pregnant women in the second trimester to determine the level of cytokines. It has been establish that immune disturbances in the presence of signs of chronic FPI are manifested through FNT-α production enhancement and a simultaneous depression of cytokines IL-4, IL-10, IL-13, which points to their role in forecasting a of probable risk of FPI development. The results testify that increased spontaneous production FNT-α (above 30 Pg/ml) and a simultaneous drop of IL-4, IL-10 and IL-13 can act as a highly specific (91%) prognostic factor of a probable risk of FPI development.