Особенности влияния миомы матки на течение беременности - Самсонов, А.Е.; Рымашевский, А.Н.; Волков, А.Е.; Терехина, Л.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою дослідження було виявити особливості перебігу вагітності, асоційованої з міомою великих розмірів і множинною міомою матки. У наше дослідження було включено 118 вагітних. Першу групу (групу контролю) склали 50 вагітних без міоми матки, практично здорових, розроджених в Муніципальному лікувально-профілактичному закладі охорони здоров’я (МЛПЗОЗ) «Пологовий будинок №5» з 2007 р. по 2012 р. Другу групу (основну) склали 68 вагітних з міомою матки великих розмірів, розроджених в МЛПЗОЗ «Пологовий будинок №5» з 2007 по 2012 р. Зроблено порівняльний аналіз перебігу вагітності у вагітних відносно здорових і в тих випадках, коли вагітність була асоційована з міомою матки. У випадках, коли перебіг вагітності асоціювався з некрозом міоматозного вузла, було проведено консервативну міомектомію під час вагітності. В ході дослідження було виявлено, що у вагітних з міомою матки, у порівнянні з практично здоровими жінками, загрозливі передчасні пологи зустрічаються достовірно частіше в тих випадках, коли плацентація збігається з проекцією міоматозного вузла. Гестоз, фетоплацентарна недостатність (ФПН), затримка розвитку плода (ЗРП) в досліджуваних групах зустрічалися з порівняною частотою, що дозволяє зробити висновок, що міома матки не впливає на частоту розвитку ФПН, ЗРП, гестозу. Вагітність з локалізацією плаценти в проекції міоматозного вузла обумовлює високий ризик розвитку часткового відшарування нормально розташованої плаценти. The aim of the study was to identify the course of pregnancy against the background of the uterine large and multiple uterine myoma. Our study covered 118 pregnant women. The first (control) group consisted of 50 pregnant women without myoma, practically healthy deliveries in Municipal therapeutic and preventive health care facility «Maternity hospital №5» from 2007 to 2012. The second (basic) group consisted of 68 pregnant women with large uterine fibroids who had deliveries at the same institution and at the same period. A comparative analysis of the pregnancy course in otherwise healthy pregnant women and in those cases where the pregnancy was associated with uterine myoma has been performed. In cases of pregnancy associated with necrosis of the myoma node a conservative myomectomy was performed during pregnancy. The reserch results have shown that in pregnant women with uterine cancer, as compared to healthy women, threatening preterm delivery is significantly more frequent in cases where placentation coincides with the projection of the myoma node. Preeclampsia, fetoplacental insufficiency (FPI), growth retardation (GR) in the groups occurred with comparable frequencies, which allows us to conclude that the uterine fibroids does not affect the incidence of FPI, GR and preeclampsia. Pregnancy with the localization of the placenta in the projection of the myoma node causes a high risk of partial detachment of the normally situated placenta.