Пассивное курение и показатели вариабельности сердечного ритма у детей - Тымченко, С.Л. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У статті проведена оцінка впливу ендогенного вмісту кадмію на стан механізмів нейрогуморальної регуляції дітей, пасивне куріння розглянуто як фактор ризику формування функціональних порушень. У дітей з підвищеним рівнем кадмію виявлені більш значні зміни спектральних показників варіабельності серцевого ритму при проведенні функціональних проб, що разом з даними кореляційного аналізу може свідчити про те, що реалізація вегетотропної дії кадмію відбувається через залучення симпатичної нервової системи. The association between endogenous content of cadmium and neurohumoral mechanisms of cardiac regulation was investigated in children and environmental tobacco smoke was considered as a risk factor. Significant deviations of spectral heart rate variability parameters were revealed during functional tests in children with higher levels of cadmium, which together with results of correlation analyze suggests that cadmium affects sympathetic nervous system more strongly.