Морфологические особенности диссеминированного туберкулёза легких на фоне ВИЧ-инфекции в зависимости от степени угнетения иммунитета - Кальфа, М.А.; Филоненко, Т.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проведен аналіз історій хвороб, протоколів розтину та гістологічних препаратів тканини легенів 90 хворих ДТЛ. Було встановлено, що у 64,5 % випадках мала місце ко-інфекція ДТЛ/ВІЛ. Результати дослідження дозволяють стверджувати, що морфологічна картина туберкульозного запалення у хворих ко-інфекцією ДТЛ/ВІЛ в значній мірі залежить від рівня імуносупресії. В 29 випадках (50%), коли в крові визначали CD4 <200 клітин / мкл і в 18 (31%) випадках за наявності CD4+ лімфоцитів в крові у діапозоні 200-499 клітин / мкл переважав дисемінований туберкульоз з обширним ексудативно-некротичним ураженням і відсутністю відмежованої епітеліоїдноклітинної реакції. Крім того, оцінені морфологічні прояви структурно - функціональних порушень, субстратом яких є дифузне альвеолярне пошкодження, щоц клінічно проявляється гострим респіраторним дистрес- синдромом дорослих. Встановлено, що ДАП виявляється набагато частіше у пацієнтів з поєднаною патологією туберкульозу та ВІЛ-інфекції, де судинні зміни найбільш виражені, порівняно з прогресуючим перебігом дисемінованого туберкульозу легенів. The analysis covered the case histories, autopsy data, and histological examination of the lung tissue from 90 patients with DTL. We revealed that there was a co-infection of DTL / HIV in 64.5% of cases. The research results suggest that the morphological picture of tuberculous inflammation largely depends on the level of immunosuppression in patients with co-infection of DTL/HIV. Disseminated tuberculosis prevailed, with extensive exudative-necrotic lesions and a lack of demarcated epithelioid cell response in 29 cases (50%), when CD4 measured in the blood was < 200 cells / ml, in 18 (31 %) cases, when the amount of CD4 + lymphocytes in the blood was in a range of 200-499 cells/mm. In 11 (19%) cases, when the number of CD4 + lymphocytes exceeded the level of 500 cells/ml, the histological picture was similar to that of monoinfection. In addition, the estimated morphological manifestations of structural and functional disorders caused by a diffuse alveolar damage have the clinical form of the acute respiratory distress syndrome of adults. DAD is detected more often in patients with combined pathology of tuberculosis and HIV infection, where vascular changes are most pronounced as compared to progressive disseminated pulmonary tuberculosis.