Влияние витамина D на синтез цитокинов индуцированными мононуклеарными лейкоцитами у больных псориазом с D-дефицитом - Бекирова, Э.Ю. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У мешканців Кримського регіону, що страждають шкірними формами псоріазу й мають D-дефіцит, досліджувався вплив вітаміну D на рівень цитокинов IL-1β і TNF-α у культуральной середовищу клітинної культури мононуклеарных лейкоцитів. Виявлено диференційований вплив вітаміну D (24,25(OH)2D3) на синтез цитокинов IL-1β і TNF-α мононуклеарами у хворих псоріазом, що залежить від рівня 25(ВІН)D3 і сягаюче статистично значимих значень у хворих з D-Дефіцитом. У хворих псоріазом з D-Дефіцитом у культуральном витральном експерименті виявлений вітамін D-Залежне зниження синтезу цитокинов IL-1β і TNF- α мононуклеарными клітками. Ми розглядаємо ці факти як патофізіологічне обґрунтування доцільності лікувальної корекції D-Дефіциту для зменшення цитокинового дисбалансу у хворих псоріазом в осінньо-зимовий період (жовтень-лютий) в умовах санаторно-курортної реабілітації. We have studied the effect of vitamin D on the levels of cytokines IL-1β and TNF-α in the medium of cell cultures of mononuclear leukocytes in patients with skin psoriasis having D-deficiency among the inhabitants of the Crimean region. We have revealed a differentiated effect of vitamin D (24,25 (OH) 2D3) on the synthesis of cytokines IL-1β and TNF-α, this synthesis being produced by mononuclear cells, that depends on the level of 25 (OH) D3 and reaches statistically significant values in patients with D-deficiency. In the culture-medium experiment in vitro, we have established in psoriasis patients with D-deficiency a vitamin-D-dependent decrease of cytokines IL-1β and TNF-α synthesized by mononuclear cells. We regard these facts as a pathophysiological rationale for therapeutic correction of D-deficiency to reduce the cytokine imbalance in patients with psoriasis at the autumn-and-winter period (since October to February) under the conditions of sanatorium rehabilitation.