Современные возможности ликворотерапии постинсультных больных и детей с резидуальными энцефалопатиями - Пикалюк, В.С.; Корсунская, Л.Л.; Ткач, В.В.; Роменский, А.О. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Особливе місце в комплексному лікуванні неврологічного дефіциту у постінсультних хворих та пацієнтів з резидуальними енцефалопатіями інфекційного та неінфекційного генезу належить ліквору реконвалесцентів і умовно-нормальному ліквору, який містить нейропептидні фактори, поліфункціональні за своїми властивостями. Лікворотерапія дозволяє істотно зменшити моторний дефіцит, поліпшити стан сенсорної сфери й трофічних функцій. Лікворотрансфузія, практично, не дає ускладнень і не призводить до погіршення неврологічного статусу або загального стану хворих, а також добре поєднується з іншими методами лікування. Також доцільно включати в лікування постінсультних хворих метод лікворосорбції, який має імунокоригуючі й детоксикаційні властивості та призводить до поліпшення неврологічного статусу пацієнтів. A special role in the complex treatment of neurological deficit in post-stroke patients and children with residual encephalopathies of infectious and non-infectious origin belongs to the liquor convalescents and conditionally normal cerebrospinal fluid, which contains multifunctional neuropeptidic factors. The cerebrospinal fluid therapy can significantly reduce the motor deficit, improve the state of the sensory sphere and trophic functions. Cerebrospinal fluid transfusion prevents complications and does not lead to a deterioration of neurological status and general condition of patients, and also blends well with other treatments. It is also advisable to include into the treatment of post-stroke patients the method of cerebrospinal fluid sorption that has detoxification properties and leads to improvement of the neurological status.