К вопросу о цитологии антрохоанальных полипов - Завадский, А.В.; Завадская, М.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проведено порівняльне цитологичне дослідження у 33 хворих з антрохоанальнимі поліпами і 100 хворих з двостороннім поліпозом носу з використанням методу відбитків і зрізів видалених при операції поліпів. При цитологичном дослідженні поряд з наявністю загальних ознак виявлені істотні відмінності при антрохоанальних поліпах.Це виражалося у різкому збільшенні кількості міофібробластів, тенденції клітинних єлементів до утворення витягнутих форм, малих розмірів кліток, меншої міри вираженості дегенерації кліток. We have carried out a comparative cytology study in 33 patients with antrochoanal polyps and 100 patients with bilateral polyps of the nose using the cytology imprints and sections removed during polypsurgery. A cytology research revealed significant differences in antrochoanal polyps,though with presence of certaine common features. These polyps are characterized with a severe enlarge of the number of myofibroblasts, a tendency of cellular elements to have elongated shapes, small cell sizes, and a less severe cell degeneration.