Роль глютеновой энтеропатии у больных псориазом - Яссер Халед Абдель Карим Масадех (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Мета – виявлення частоти і ролі глютенової энтеропатії у хворих на псоріаз. Обстежено 128 хворих на псоріаз з індексом PASI від 3 до 27 балів, яким проводили скриннинговый аналіз досліджень для виявлення целіакії: визначення титру антитіл до ендомізію клас IgA методом непрямої флюоресценції в сироватці крові. Аналіз 128 хворих на псоріаз підтверджує наявність глютенової ентеропатії у 17,2% пацієнтів. Коморбідність глютенової ентеропатії і псоріазу виявляє тяжкий перебіг, поширірення шкірних уражень і резистентність до терапії у таких хворих. The purpose was to determine the rate and role of gluten enteropathy in psoriatic patients. 128 patients with psoriasis, with the PASI index from 3 to 27 marks, were examined, with the titer antibody test to endomisium (Anti-EMA) class IgA by the indirect fluorescent antibody method. A scrinning analysis of 128 psoriatic patients confirmed the presence of gluten enteropathy in 17.2% patients. Combination of gluten enteropathy and psoriasis lead to a serious clinical manifestation, long duration of skin psoriatic injury, resistance to the therapy in such patients.