Антиэндотоксиновый иммунитет и уровень С-реактивного белка у больных хронической болезнью почек, находящихся на диализе - Белоглазов, В.А.; Климчук, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Причинами смерті хворих хронічною хворобою нирок на діалізі є серцево-судинні захворювання. Хронічне запалення грає основну роль в розвитку атеросклерозу і є незалежним чинником ризику серцево-судинних захворювань і смертності у хворих хронічною хворобою нирок. Відомо, що ендотоксин є одним з найсильніших прозапальних стимулів. Проте, дія ендотоксину може блокуватися антиендотоксиновими антитілами. Метою нашого дослідження стало вивчення рівня антиендотоксинових антитіл класів G, М, А і рівня С-реактивного протеїну у хворих на програмному гемодіалізі і постійному амбулаторному перитонеальному діалізі. Обстежені 16 хворих з хронічною хворобою нирок V стадії на перитонеальному діалізі і 94 пацієнти на програмному гемодіалізі. Встановлено, що у хворих на перитониальном діалізі є збільшення рівня анти-ЭТ-IgG в 4,9 рази в порівнянні з групою умовно здорових осіб (p<0,001), а рівні анти-ЭТ-IgA і анти-ЭТ-IgM достовірно не відрізнялися від показників норми (p=0,670 і p=0,880 відповідно). Також має місце підвищення рівня С-реактивного протеїну в 8,8 разів (p<0,001) в порівнянні з показниками здорових донорів. У хворих на програмному гемодіалізі відмічено підвищення в 5,6 разів анти-ЭТ-IgG(p<0,001) і в 8 разів С-реактивного протеїну (p<0,001) в порівнянні з групою здорових осіб. Рівні анти-ЭТ-IgA(р=0,613) і анти-ЭТ-IgM (р=0,391) також не відрізнялися від показників норми. Рівні антиендотоксинових антитіл і С-реактивного протеїну у хворих, що знаходяться на гемодіалізі і на перитониальном діалізі між собою достовірно не відрізнялися. Death of patients with chronic kidney disease on dialysis are caused by cardiovascular diseases. Chronic inflammation plays the main role in development of atherosclerosis and is an independent risk factor for cardiovascular diseases and mortality in patients with chronic illness of kidneys. Endotoxin is one of the strongest pro-inflammatory factors. However, the endotoxin influence can be blocked by antiendotoxin antibodies. The purpose of our research was to determine the level of endotoxin antibodies of classes G, M, A and the level of C-reactive protein in patients on hemodialysis and constant out-patient peritoneal dialysis. 16 patients with stage 5 chronic kidney disease on peritoneal dialysis and 94 patients on hemodialysis program have been examined. It has been established that in patients on peritonial dialysis the level of anti-ET-IgG was 4.9 times higher as compared to the group of healthy patients (p<0.001), the levels of anti-ET-IgA and anti-ET-IgM did not differ significantly from the norm values (p=0.670 and p=0.880 correspondingly). The level of C-reactive protein was 8.8 times higher (p<0.001) than the values in healthy donors. In patients on hemodialysis, the level of anti-ET-IgG (p<0.001) was 5.6 times higher and in the level of C-reactive protein ((p<0.001) was 8 times higher than in the group of healthy people. The levels of anti-ET-IgA (р=0.613) and anti-ET-IgM (р=0.391) did not differ from the norm values. The levels of antiendoxin antibodies and C-reactive protein in patients on hemodialysis or peritonial dialysis did not differ significantly.