Влияние абдоминального ожирения на состояние системы гемостаза и системного воспаления при остром инфаркте миокарда - Кельмамбетова, З.Р. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Порівняльний аналіз динаміки інгібітора-1тканинного активатора плазміногену (ІТАП-1) и С-реактивного білка (СРБ) у пацієнтів з ожиріннямі без нього показав, що наявність абдомінального ожиріння асоціюється з істотно більшим зростанням показників СРБ і ІТАП-1 в першу добу інфаркта міокарда (ІМ). До 14-й добі захворювання рівні СРБ в розглянутих групах пацієнтів порівнюються, рівні ж ІТАП-1 у хворих з абдомінальним ожирінням залишаються вищими. Висновки. Наявність абдомінального ожиріння асоціюється з підвищенням активності системної запальної відповіді в гострому періоді ІМ, а також з гальмуванням фібринолітичних процесів як в гострому, так і в підгострому періодах ІМ. A comparative analysis of the dynamics ofinhibitor-1 of tissue plasminogen activator (PAI-1), von Willebrand factor (vWF) and C-reactive protein (CRP) inmyocardial infarction (MI)of patients with obesity and without it has shown that abdominal obesity is associated with significant increase of CRP and PAI-1 in the first day of MI. On the 14thday ofmyocardial infarction,no differences in CRP and vWFlevelswere observed between the groups. The levels of PAI-1 in patients with abdominal obesitywere higher compared to with non-obese patients. Conclusions: The presence of abdominal obesity is associated with increased activity of the systemic inflammatory response in acutemyocardial infarction, as well as inhibition of fibrinolytic processes both at the acute and sub-acute stages of myocardial infarction.