Довідкові видання для мандрівників першої половини ХІХ століття як історичне джерело з вивчення пам’яток історії та культури (на прикладі Криму) - Молочко, Є.В. (Історичний архів. Наукові студії, 2012)
У першій половині ХІХ століття держава активно сприяла освоєнню Криму саме як
унікального регіону. Дешеві землі, допомога в створенні інфраструктури (будівництво
доріг, водопроводів) викликали інтерес к регіону серед туристів і зацікавлених осіб.
Увага мандрівників і вчених сприяла розробці екскурсійних маршрутів по півострову.
Основний акцент вони робили на популяризації пам’яток історії та культури як засобі
залучення більшої кількості туристів. Першим практичним довідником в історії Криму
став «Путівник мандрівника…» Ш. Монтандона, який є унікальним джерелом з вивчення
історико-культурної спадщини краю. В первой половине XIX века государство активно содействовало освоению Крыма
именно как уникального региона. Дешевые земли, помощь в создании инфраструктуры
(строительство дорог, водопроводов) вызвали интерес к региону среди туристов и
заинтересованных лиц. Внимание путешественников и ученых способствовало
разработке экскурсионных маршрутов по полуострову. Основной акцент они делали на
популяризации памятников истории и культуры как средстве привлечения большего
количества туристов. Первым практическим справочником в истории Крыма стал
«Путеводитель путешественника...» Ш. Монтандона, который является уникальным
источником по изучению историко-культурного наследия края. In the first half of the nineteenth century, the government actively promoted the development
of the Crimea is a unique region. Cheap land, help to build infrastructure (roads, water, sewer,
etc.) help to attract tourists to the region and interested parties. Sustained interest in travelers
and scientists helped develop the peninsula tour itineraries. They did focus on promoting
cultural and historical monuments of Crimea as a means of attracting more tourists. The first
practical guide to the history of the Crimea was the «Guide» Sh. Montandon, which is a unique
source for the study of historical and cultural heritage of the region.