Міжнародні зв’язки Південної України: джерела на сторінках часопису "Записки Одеського товариства історії та старожитностей" - Тригуб, О.П. (Історичний архів. Наукові студії, 2012)
Розкрито джерельні можливості відомого часопису «Записки» Одеського
товариства історії та старожитностей для вивчення історії міжнародних відносин
Європи та регіону. Автор приходить висновку, що даний матеріал може прислужити у
дослідженні таких питань як: російсько-татарські та російсько-турецькі відносини,
історія зовнішньоекономічних зв’язків Південної України, роль запорозького козацтва у
міжнародних відносинах регіону та низки інших проблем. Раскрыты источниковые возможности известного издания «Записки» Одесского
общества истории и древностей для изучения истории международных отношений
Европы и региона. Автор приходит к выводу, что данный материал может
прислужить в исследовании таких вопросов как: российско-татарские и российско-
турецкие отношения, история внешнеэкономических связей Южной Украины, роль
запорожского казачества в международных отношениях региона и ряд других проблем. Article revealed sources resources of the known anthology of «Zapiski» (Note) of the
Odessa society of a history and antiquities for studying a history of the international relations of
Europe and region. The author comes to a conclusion, that the given material can to help in
research of such questions as: the Russian-Tatar and Russian-Turkish relations, a history of
foreign economic relations of Southern Ukraine, a role of the Zaporozhye Cossacks in the
international relations of region and a line of other problems.