Османська імперія в дипломатичній боротьбі Антанти та Центральноєвропейських імперій на початку Першої світової війни - Машевський, О.П. (Історичний архів. Наукові студії, 2012)
Проаналізовано боротьбу німецько-австро-угорського союзу та Антанти за вплив
на Османську імперію в серпні 1914 р. Зосереджено увагу на найбільш дискусійних та
малодосліджених проблемах дипломатичної історії початку Першої світової війни,
пов’язаних із використанням «східного питання» цими двома потужними антаго-
ністичними військово-політичними угрупуваннями. Проанализировано борьбу германско-австро-венгерского союза и Антанты за
влияние на Османскую империю в августе 1914 г. Сосредоточено внимание на
наиболее дискуссионных и недостаточно исследованных проблемах дипломатической
истории начала Первой мировой войны, связанных с использованием «восточного
вопроса» этими двумя мощными антагонистическими военно-политическими группи-
ровками. The article analyzes the struggle of the German-Austria-Hungarian alliance and the Entente
for influence on the Ottoman Empire in August 1914. The author draws attention to most
controversial and little-studied issues of diplomatic history of the beginning of World War I
related to usage of “Eastern Question” of these two powerful and antagonistic military-political
grouping.