Одержання та властивості нанорозмірного AgI - Мудрак, І.М.; Горбик, П.П.; Мазуренко, Р.В.; Дзюбенко, Л.С.; Оранська, О.І.; Левандовський, В.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2009)
Синтезовано нанорозмірний йодид срібла з розміром аґреґатів у 200—300
нм та характерним розміром первинних кристалітів у 30 нм, якому притаманне зменшене (на 47 К) по відношенню до мікрокристалічного AgI
(розмір частинок – 4—6 мкм) значення температури фазового переходу
діелектрик—суперіонік. Nanosized silver iodide with average particles size of 200—300 nm and typical
grain size of 30 nm is synthesized. Temperature of ‘dielectric—superionic’
phase transition in nanosized AgI is 47 K lower than that in microcrystalline
silver iodide (with particle size of 4—6 μm). Синтезирован поликристаллический наноразмерный иодид серебра с размером агрегатов в 200—300 нм и характерным размером кристаллитов в
30 нм, который обладает пониженной (на 47 К) температурой фазового
перехода диэлектрик—суперионик в сравнении с микрокристаллическим
AgI (размер частиц – 4—6 мкм).