Дослідження кінетики росту нанокристалів Al при кристалізації аморфного стопу Al₈₇Ni₈Y₅ - Мудрий, С.І.; Кулик, Ю.О. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2009)
Методою високотемпературної рентґеноструктурної аналізи досліджено
кінетику кристалізації аморфного стопу Al₈₇Ni₈Y₅. Встановлено, що ізотермічний відпал при 453 К призводить до виділення з аморфної фази нанокристалів Al, розмір яких змінюється від 6 до 14 нм. Аналізу кінетики
ізотермічної кристалізації виконано на основі рівнання Джонсона—Мела—
Аврамі. Запропоновано методу часової аналізи інтенсивностей дифракційних максимумів для визначення кінетики фазових перетворень при
неперервному лінійному нагріванні аморфних стопів. The crystallization kinetics of amorphous Al₈₇Ni₈Y₅ alloy is studied by X-ray
high-temperature diffraction method. As shown, the Al nanocrystals with
sizes changing from 6 to 14 nm precipitate from amorphous phase during isothermal
annealing at 453 K. Analysis of isothermal crystallization kinetics is
performed using the Johnson—Mehl—Avrami equation. The method of diffraction-peak
time-dependence analysis is proposed to determine the kinetics of
phase transformation during continuous linear heating of amorphous alloys. Методом высокотемпературного рентгеноструктурного анализа исследована кинетика кристаллизации аморфного сплава Al₈₇Ni₈Y₅. Установлено, что изотермический отжиг при 453 К приводит к выделению из аморфной фазы нанокристаллов Al, размер которых изменяется от 6 до 14 нм.
Анализ кинетики изотермической кристаллизации проведен с использованием уравнения Джонсона—Мэла—Аврами. Предложен метод временного анализа интенсивностей дифракционных максимумов для определения
кинетики фазовых превращений при непрерывном линейном нагреве
аморфных сплавов.