Українське питання та Конституційно-демократична партія Росії (1905-1918 рр.) в сучасній російській історіографії - Щербін, Л.В. (Історичний архів. Наукові студії, 2013)
Проаналізовано ставлення Конституційно-демократичної партії до українського
питання упродовж 1905-1918 рр. у сучасній російській історіографії. Сучасна російська
історична наука відводить вагоме місце у своїх дослідженнях Конституційно-
демократичній партії. Окремі аспекти позиції кадетів з українського питання
висвітлювалися через призму вивчення історії Партії народної свободи, політичної
ситуації в Росії, становища буржуазії, функціонування Державної думи Росії, історії
російських революцій і Першої світової війни, діяльності Тимчасового та українських
урядів. Проанализировано отношение Конституционно-демократической партии к украинскому
вопросу в течение 1905-1918 гг. в современной российской историографии.
Современная российская историческая наука отводит важное место в своих
исследованиях Конституционно-демократической партии. Отдельные аспекты позиции
кадетов с украинского вопроса освещались через призму изучения истории Партии
народной свободы, политической ситуации в России, положения буржуазии,
функционирования Государственной думы России, истории российских революций и
Первой мировой войны, деятельности Временного и украинского правительств. Analyzed the attitude of the Constitutional Democratic Party to the Ukrainian question during
1905-1918 in modern historiography. Begining of 90’s of the twentieth century opened a new
stage in the study of Ukrainian question in the Constitutional Democratic parties of Russia
during 1905-1918. Modern Russian historical science assigns an important place in their studies
of the Constitutional Democratic Party. You can even talk about apologetics liberalism by
Russian historians.