Формування індустріального підприємництва у містах підросійської України на рубежі ХІХ – ХХ ст. - Водотика, Т.С. (Історичний архів. Наукові студії, 2014)
Автор аналізує процес формування індустріального типу підприємця – мобільного,
готового ризикувати, орієнтованого на розширення ринків та сфер діяльності – на
прикладі підприємця Хаїма Кагана. Йому вдалось успішно пройти шлях від посередника у
торгівлі гасом до власника вертикально інтегрованої нафтової компанії із замкненим
циклом виробництва, закордонними покупцями, широкою географією діяльності.
Формування нової якості справи Хаїма Кагана відображає аналогічну загальну
тенденцію еволюції підприємництва в умовах становлення індустріального
суспільства. Автор анализирует процесс формирования модерного, индустриального типа
предпринимателя – мобильного, готового к риску, способного к расширению сфер и
географии приложения усилий – на примере предпринимателя Хаима Кагана. Ему
удалось пройти путь от посредника в торговле керосином до владельца нефтяной
вертикально интегрированной компании с замкнутым циклом, иностранными
покупателями, обширной географией деятельности. Формирование нового качества
предпринимательства Кагана отображает общую тенденцию эволюции
предпринимательства от традиционного к индустриальному в его формах, методах и
психологии. Аuthor deals up with the problem of establishing the new type of entrepreneurship – the
industrial one. Modern entrepreneurs were mobile, ready to take risk and diversify the spheres
and wide the geography of theirs business. Author examines this process basing on the
example of Jewish entrepreneur Chaim Kahan who managed to create his own oil firm during
second half of 19 – the eve of 20 centuries. He used, on the one hand, the traditional profile and
privileges of amechant of the first guild and on the other hand the innovative sector of the oil
business to breakfree of the old class barriers and ethnic and confessional group restrictions
and to operate on an empire-wide scale. The general social and economic developments both
paved his way and gave him room for manoeuvre. During the last years of the tsarist empire
Kahan and his family belonged to the new mobile elites, important actors of the modern era.