Из истории швейцарской колонизации Юга Российской империи - Гëтте, Г.Л.; Молотков, Г.С. (Історичний архів. Наукові студії, 2014)
В статье показано, что при колонизации и развитии пустынных земель на Юге
Российской империи в XVIII – XIX вв. переселенцы из Швейцарии сыграли значительно
большую роль, чем принято считать. Представлен ряд архивных и иных документов,
доказывающих точку зрения авторов. Раскрыты некоторые особенности швейцарской
колонизации в Поволжье и на Украине. У статті показано, що при колонізації та розвитку пустинних земель на Півдні
Російської імперії у XVIII – XIX ст. переселенці із Швейцарії зіграли значно більшу роль,
чим прийнято вважати. Оприлюднено ряд архівних та інших документів, що доказують
точку зору авторів. Розкрито деякі особливості швейцарської колонізації на Поволжі та
в Україні. The article shows that the immigrants from Switzerland played a much greater role in
colonization and development of desert land in the South of the Russian Empire in the 18 – 19
centuries than is commonly believed. A number of archival and other documents proving the
point of view of the authors are presented. Some features of the Swiss colonization in the Volga
region and Ukraine are revealed.