Патріотичні аспекти моральних та історичних цінностей українського козацтва - Калініченко, К.С. (Історичний архів. Наукові студії, 2014)
Стаття присвячена формуванню козацтва. Козацтво розглядається як складний
феномен, що володіє якостями культурно-історичної спільності, етносу, а також
служивого стану, формованого державою для своїх цілей, і адміністративно-
територіального утворення, соціальної спільності народів і станів, які проживають на
козачих землях. Спираючись на відомі джерела, зроблено спробу проаналізувати початок
виникнення козацтва, засвідчити патріотичні аспекти моральних та історичних
цінностей українського козацтва, сприяти національно-патріотичному вихованню нації,
заснованому на українських народних традиціях, кращих досягненнях національної та
світової історичної пам’яті. Статья посвящена формированию казачества. Казачество рассматривается как
сложный феномен, обладающий качествами культурно-исторической общности,
этноса, а также служилого сословия, формируемого государством для своих целей, и
административно-территориального образования, социальной общности народов и
сословий, проживающих на казачьих землях. Опираясь на известные источники,
предпринята попытка проанализировать начало возникновения казачества, засвиде-
тельствовать патриотические аспекты нравственных и исторических ценностей
украинского казачества, способствовать национально-патриотическому воспитанию
нации, основанному на украинских народных традициях, лучших достижениях
национальной и мировой исторической памяти. The article is devoted to the formation of the Cossacks. Cossacks regarded as a complex phenomenon, which has as a cultural-historical community, ethnic group, as well as the service class, which is formed by the state for their own purposes, and administrative-territorial formation, social community of nations and social classes living in the Cossack lands. The paper is also based on the known sources, an attempt to analyze the beginning of the Cossacks, witness patriotic aspects of moral and historical values of the Ukrainian Cossacks, to promote national-patriotic education of the nation, based on Ukrainian folk traditions, the best achievements of national and world historical memory.