Realizacja polityki inkorporacyjnej przez carat w XIX i pierwszych latach XX wieku (na przykładzie Guberni piotrkowskiej) - Mizgalski, J. (Історичний архів. Наукові студії, 2014)
Inkorporatsiyna polityka rosyjska w stosunku do ziem polskich pod zaborem rosyjskim
stwierdzono we wszystkich obszarach rozwoju gospodarczego, politycznego, społecznego i
kulturalnego. Były dwa znaczące fakty, które przyspieszają proces uprzemysłowienia na zachodnim
skraju imperium.Pierwszy z nich odbył się w 1877 roku i został wprowadzony przez cara. Odtąd ceł
na towary, które zostały przywiezione do Imperium Rosyjskiego, były wypłacane w złocie.Drugim
faktem było uruchomienie rosyjskich kolei, który podłączony z Warszawy do Wiednia.
Podział administracyjny Królestwa Polskiego był jednym z represji dokonywanych przez cara po
powstaniu styczniowym. W roku 1867, spowodowało utworzenie nowej guberni z kapitału w
Piotrkowie Trybunalskim. Gubernia znajdowała się na zachodnich granic imperium i stał się ważnym
obszarem gospodarczym. Przyniósł wiele korzyści dla Imperium Rosyjskiego, na przykład:
bezpośrednie zyski z podatków dla carskiego skarbca państwowego, przysługa dla procesów
modernizacji rosyjskiego przemysłu i fakt, że Piotrków Guberniya stał się ważnym zapleczem
gospodarczym dla rosyjskich rynków.
Polityka włączenie do narodów i grup etnicznych ilustruje stosunek do Żydów w Cesarstwie
Rosyjskim. Żydzi w diasporze, którzy nie mają państwowości w tym czasie, były stosunkowo
duże i bardzo kreatywna. Odegrały one istotną rolę w procesie tworzenia miast i modernizację
technologii produkcji. Jednym z przykładów miejsca, gdzie znaczącą rolę odgrywają te, to
miasto słynie z kultu maryjnego - Częstochowa. W drugiej połowie XIX wieku to intensywny rozwój
w wielki wkład społeczności żydowskiej."Europeizacja" było jednym z głównych celów polityki
carskiej wobec Żydów. To prowadziło do zniewolenia Żydów. Strategiczne plany polityków w
rosyjskim imperium, o którym mowa w procesie asymilacji, które stopniowo odciąć Żydów od
kultury i tradycji żydowskiej. Російська інкорпораційна політика стосовно польських земель під владою Росії
торкалася всіх галузей економічного, політичного, соціального та культурного розвитку.
Було два визначні факти, які прискорили процес індустріалізації західних околиць імперії.
Перший відбувся у 1877 році і був винесений на розгляд царя. З тих пір мита на товари,
імпортовані в Російську імперію, виплачувались у золоті. Другим фактом був початок
роботи російських залізниць, які пов’язали Варшаву з Віднем.
Адміністративний поділ Царства Польського був однією із репресій царя після Січневого
повстання. У 1867 році це призвело до створення нової губернії зі столицею у Пйотркові
Трибунальському. Губернія була розташована на західних кордонах імперії і стала
важливою економічною зоною. Це принесло багато прибутку Російській імперії, наприклад,
прямі доходи від податків для царського державного казначейства, прихильність до процесів
модернізації російської промисловості, і те, що Пйотрківська губернія стала важливим
внутрішнім економічним районом для російських ринків.
Політику інкорпорації до народів і етнічних груп демонструє ставлення в Російській
імперії до євреїв. Єврейська діаспора, не маючи на той час можливостей державотворення,
була відносно великим і дуже творчим співтовариством. Вони зіграли важливу роль в
процесі розвитку міст і модернізації технології виробництва. Одним із прикладів міст,
де вони грали ці суттєві ролі, було місто, прославлене відданістю Діві Марії – Ченстохова.
Однією із головних цілей царської політики по відношенню до євреїв була «європеїзація». Це
вело до підпорядкування євреїв. У страте-гічних планах політики Російської імперії
покладалися на процес асиміляції, щоб поступово відрізати євреїв від єврейської культури і
традиції The Russian policy of incorporation in relation to the Polish lands under Russian rule was
found in all areas of economic, political, social and cultural development. There were two
prominent facts which accelerated the process of industrialization on the western edge of the
Empire. The first one took place in 1877 and was introduced by the Tsar. From then on duties
on goods, which were imported into the Russian Empire, were paid in gold. The second fact
was the launch of Russian railways, which connected Warsaw with Vienna. 71
The administrative division of the Polish Kingdom was one of the repressions made by the Tsar
after The January Uprising. In 1867 it resulted in establishment of the new guberniya with the capital
in Piotrkow Trybunalski. The guberniya was located on the western borders of the empire and
became an important economic area. It brought many profits for the Russian Empire, for instance:
the direct profits from taxes for the tsarist state-treasury, the favor to processes of modernization of
Russian industry and the fact that the Piotrkow Guberniya became an important economic
hinterland for the Russian markets.
The incorporation policy towards nations and ethnic groups was illustrated by the attitude to
Jews in Russian Empire. Jews in Diaspora, who did not have statehood at that time, were
relatively large and very creative community. They played an important part in the process of
creating cities and a modernization of the production technology. One of examples of a place,
where they played these significant roles, was a city famous of the Marian devotion - Czestochowa.
The "Europeanization" was one of the main aims of the Tsarist policy toward Jews. It was
leading to a subjugation of Jews. The strategic plans of the policy makers in Russian Empire
referred to the process of assimilation which gradually cut off Jews from the Jewish culture and
tradition.