Walka stronnictw politycznych na sejmiku województwa Kijowskiego w Żytomierzu w 1786 roku - Srogosz, T. (Історичний архів. Наукові студії, 2014)
Celem artykułu jest ukazanie walki stronnictw, to jest regalistycznego (królewskiego),
którego przywódcą był wojewoda kijowski Józef Gabriel Stempkowski, oraz białocerkiewskiego
(hetmańskiego), którego przywódcą był hetman wielki koronny Franciszek Ksawery Branicki, na
sejmiku województwa kijowskiego w 1786 r. Problem rozpatrywany jest zwłaszcza z punktu
widzenia roli przywódców tych ugrupowań, a także kształtowania postaw szlachty i forsowania
odpowiednich uchwał oraz elekcji posłów i urzędników. Walka polityczna stronnictw powodowała, że
sejmik województwa kijowskiego był jednym z najbardziej burzliwych, poszczególni działacze starali
się sprowadzić jak największą rzeszę zwolenników, często zachowujących się agresywnie,
próbujących wymusić korzystne dla siebie kandydatury i uchwały. Wybór posłów stanowił miarę
niepowodzenia stronnictwa regalistycznego, ponieważ przeszli wszyscy kandydaci Białej
Cerkwi. Kolejną porażką regalistów była redakcja instrukcji poselskiej. Метою статті є відображення боротьби політичних фракцій – регалістичної
(королівської), лідером якої був київський воєвода Юзеф-Габріель Стемпковський, та
білоцерківської (гетьманської), лідером якої був великий коронний гетьман Францішек
Ксаверій Браницький, – на сеймику Київського воєводства у 1786 р. Проблема розглянута в
основному з точки зору ролі лідерів цих груп, а також ставлення шляхти і блокування
відповідних резолюцій та виборів депутатів і урядників. Боротьба політичних фракцій
означала, що сеймик Київського воєводства був одним з найбільш бурхливих, окремі
активісти намагалися залучити найбільшу кількість прихильників, часто поводячись
агресивно, забезпечуючи прийняття сприятливих для себе кандидатур і резолюцій. Вибір
депутатів став невдачею регалістичної фракції, оскільки пройшли всі білоцерківські
кандидати. Черговою поразкою регалістів стало складання інструкції депутатам. The purpose of the article is to show the struggle between the regal (royal) fraction, whose
leader was the voivode of Kiev Józef Gabriel Stempkowski, and the hetman’s fraction, whose
leader was Great Crown Hetman Franciszek Ksawery Branicki, at regional council (sejmik) of
Kiev voivodeship in 1786. The issue is considered mostly from the point of view of the role of
the leaders of these fractions, but also discussed are the matters of formation of gentry’s
attitude, which forced suitable resolutions and election of deputies and officials. The political
struggle of the fractions caused the regional council (sejmik) to be one of the most aggressive
ones as individual activists often acted violently trying to bring as many supporters as possible
in order to enforce candidatures and resolutions which were favourable for them. The results of
the election were a failure by any measure of the regal fraction as all candidates of Bila Tserkva
were elected deputies. The next defeat of the regalists was during the composition of
parliamentary instruction.