Українська еміграція в Німеччині міжвоєнного періоду в мемуарах сучасників: спогади Михайла Селешка в фондах архіву ОУН в Києві - Бурім, Д.В. (Історичний архів. Наукові студії, 2014)
Німеччина була однією з країн, де в міжвоєнний період сконцентрувались не тільки
українські політичні, військові, а й потужні інтелектуальні сили – українська
інтелігенція, вчені, діячі культури та студіююча молодь.
Українці в Німеччині міжвоєнного періоду та часів Другої світової війни були об’єднані
у допомогові, професійні, студентські, наукові, громадсько-політичні та інші організації
та товариства.
Важливим джерелом для вивчення історії життя та діяльності українців у Німеччині
є мемуарна література – спогади українців, які проживали в Німеччині в міжвоєнний
період, в роки Другої світової війни та в повоєнні часи. Серед них такі як: Зиновій Книш «На
порозі невідомого (спогади з 1945 року)» (Париж, 1955), Володимир Кубійович «Мені 70»
(Париж; Мюнхен, 1970), Володимир Кубійович «Українці в Генеральній Гебернії. 1939-1941.
Історія Українського Центрального Комітету» (Чикаго, 1975), Володдимир Кубійович «Мої
друзі, співробітники, колеги» (Мюнхен, 1984), Володимир Кубійович «Мені 85» (Париж;
Мюнхен, 1985), Лев Ребет «Світла і тіні ОУН» (Мюнхен, 1964), Олена Отт-Скоропадська
«Остання з роду Скоропадських» (Львів, 2013), Наталія Полонська-Василенко «Спогади»
(Київ, 2011), Улас Самчук «Планета Ді-Пі» (Вінніпег, 1979), Михайло Селешко «У кігтях
гестапо» (Київ, 1996), Юрій Шевельов. «Я, мені, мене… (і довкруги)». Спогади. У двох томах
(Харків; Нью-Йорк, 2001), «Пропам’ятна книга Данціґерів. Історичні нариси та спомини
колишніх студентів Політехніки Вільного Міста Данціґу. 1921–1945» (упорядник Володимир
Шиприкевич) (Філадельфія; Торонто; Нью-Йорк, 1979), «Українці в Берліні 1918–1945.
Пропам’ятний збірник доповідей і спогадів з життя і діяльності українців у Берліні з
нагоди З’їзду 5 вересня 1981 р. в Шератон готелі в Торонто, Канада» (упорядники
В. Яріш, М. Сулима та ін.; ред. В. Верига) (Торонто, 1996) та інші.
В Архіві Організації українських націоналістів в місті Києві, у особовому фонді одного з
провідних діячів ОУН Михайла Селешка зберігається частина його праці з історії
української еміграції в Німеччині міжвоєнного періоду та часів Другої світової війни. Її
фрагмент подано у додатках до публікації. Германия была одной из тех стран, где в межвоенный период сконцентрировались
не только украинские политические, военные, но и мощные интеллектуальные силы –
украинская интеллигенция, ученые, деятели культуры и студенчество.
Украинцы в Германии межвоенных лет и периода Второй мировой войны были
объединены в профессиональные, научные, студенческие, общественно-политические
и другие организации и общества.
Важным источником для изучения истории жизни и деятельности украинцев в
Германии есть мемуарная литература – воспоминания украинцев, которые проживали
в Германии в межвоенный период, в годы Второй мировой войны и в послевоенное
время. Среди них такие как: Зиновій Книш «На порозі невідомого (спогади з 1945 року)»
(Париж, 1955), Володимир Кубійович «Мені 70» (Париж; Мюнхен, 1970), Володимир Кубійович
«Українці в Генеральній Гебернії. 1939–1941. Історія Українського Центрального Комітету»
(Чикаго, 1975), Володдимир Кубійович «Мої друзі, співробітники, колеги» (Мюнхен, 1984),
Володимир Кубійович «Мені 85» (Париж; Мюнхен, 1985), Лев Ребет «Світла і тіні ОУН»
(Мюнхен, 1964), Олена Отт-Скоропадська «Остання з роду Скоропадських» (Львов, 2013), 177
Наталія Полонська-Василенко «Спогади» (Киев, 2011), Улас Самчук «Планета Ді-Пі»
(Виннипег, 1979), Михайло Селешко «У кігтях гестапо» (Киев, 1996), Юрій Шевельов. «Я,
мені, мене… (і довкруги)». Спогади. У двох томах (Харьков; Нью-Йорк, 2001), «Пропам’ятна
книга Данціґерів. Історичні нариси та спомини колишніх студентів Політехніки Вільного
Міста Данціґу. 1921–1945» (Володимир Шиприкевич) (Филадельфия; Торонто; Нью-Йорк,
1979), «Українці в Берліні 1918–1945. Пропам’ятний збірник доповідей і спогадів з життя і
діяльності українців у Берліні з нагоди З’їзду 5 вересня 1981 р. в Шератон готелі в
Торонто, Канада» (В. Яріш, М. Сулима; ред. В. Верига) (Торонто, 1996) и другие.
В Архиве Организации украинских националистов в городе Киеве, в фонде одного из
ведущих деятелей ОУН Михаила Селешко хранится часть его работы по истории
украинской эмиграции в Германии межвоенного периода и времени Второй мировой
войны, которая публикуется в статье. Germany of the interwar period was one of the countries where Ukrainian forces have been
concentrated not only as political and military representatives – but also as powerful
intellectuals, scientists, artists and the student youth.
In Germany of the interwar period and the World War II, Ukrainians were united in the
supporting, professional, student, academic, social and political and other types of organizations
and communities.
An important source for the history of life and activity of Ukrainians in Germany is the memoir
literature – memories of Ukrainians living in Germany of the interwar period, during the World
War II and in post-war years. Among them are: Zynoviy Knysh “On the Threshold of the
Unknown (Memories of 1945)” (Paris, 1955), Volodymyr Kubiyovych “Ukrainians in the General
Government. 1939–1941. The History of the Ukrainian Central Committee” (Chicago, 1975),
Volodymyr Kubiyovych “My Friends, Fellow Workers, Colleagues” (Munich, 1984), Volodymyr
Kubiyovych “I am 85” (Paris, Munich, 1985), Leo Rebet “Lights and Shadows of the OUN” (Munich,
1964), Olena Ott-Skoropadska “The Last of the Skoropadsky Family” (Lviv, 2013), Natalia PolonskaVasylenko
“Memories” (Kyiv, 2011), Ulas Samchuk “Planet DP”, (Winnipeg, 1979), Mykhaylo
Seleshko “In the Claws of the Gestapo” (Kyiv, 1996), Yuriy Shevelov “I, Me, Myself ... (and Around)”
Memories. In two volumes (Kharkiv, New York, 2001), “The Commemorative Book of Danziger.
Historical Essays and Memories of Former Students of the Polytechnic of the Free City of
Danzig. 1921–1945” (compiled by Volodymyr Shyprykevych) (Philadelphia, Toronto, New York,
1979), “Ukrainians in Berlin 1918–1945. A Commemorative Collection of Reports and Memories
of the Life and Activities of Ukrainians in Berlin on the Occasion of the Congress on September
5, 1981 at the Sheraton Hotel in Toronto, Canada” (compiled by V. Yarish, M. Sulyma et al.,
edited by V. Veryha ) (Toronto, 1996) and others.
The part of the work on the history of Ukrainian immigration in Germany of the interwar and
the World War II periods by one of the OUN leaders Mychaylo Seleshko is being kept in the
Archive of the Organization of Ukrainian Nationalists in Kyiv, in his personal fund. The fragment
of this work is presented in the annexes to the publication.