«Нова система землеробства» І.Є. Овсинського: наукові ідеї в історичному вимірі - Анікіна, О.П. (Питання історії науки і техніки, 2010)
У статті на основі історико-наукового аналізу показано значення ідей
І.Є. Овсинського про безвідвальний обробіток ґрунту, а також їх складний шлях утвердження до сьогодення. Його учні та послідовники продовжили і розвинули це вчення,
значно доповнили та удосконалили. Ще наприкінці ХІХ ст. І.Є. Овсинський далекоглядно запропонував не просто нову систему обробітку ґрунту, а систему землеробства, яку сьогодні б назвали самовідновлюваним органічним землеробством. Ці ідеї так чи
інакше зустрічаються у системах обробітку ґрунту по всьому світу. В статье на основании историко-научного анализа показано бессмертное значение идей И.Е. Овсинского о безотвальной обработке почвы, а также их сложный путь утверждения до сегодняшнего дня. Его ученики и последователи
продолжили и развили это учение, значительно его дополнив и усовершенствовав. Еще в конце ХІХ в. И.Е. Овсинский предложил не просто новую систему обработки почвы, а систему земледеия, которую сегодня бы назвали самовосстанавливающимся органическим земледелием. Эти идеи так или иначе встречаются в системах обработки почвы по всему миру. In the article on the basis of historical and scientific analysis shows
immortal value of ideas I.E. Ovsinsky of moldboard tillage, and their difficult path to approval today. His learned and followers continued and developed this theory, it is much updated and improved. In the late nineteenth century. I.E. Ovsinsky offered not just a new system of tillage,
and the system of agriculture, which today would be called a resettable organic farming. These ideas are somehow found in soil treatment systems in the whole world.