Укріплення фортець північного заходу Слобожанщини XVII ст. - Осадчий, Є.М. (Питання історії науки і техніки, 2011)
У статті розглядаються питання формування й еволюції укріплення фортець південно-східної Слобожанщини другої половини XVII ст. В цей час відбувається процес активного освоєння російської території козаками-вихідцями з Гетьманщини. За 50 років після заснування слобожанські фортеці перетворилися з невеликих прикордонних фортів на складні фортифікаційні споруди. В статье рассматриваются вопросы формирования и эволюции укреплений крепостей северо-восточной Слобожанщины второй половины XVII века. В это время происходит процесс активного освоения российской территории казаками-выходцами из Гетьманщины. За 50 лет после основания слобожанские крепости превратились из небольших пограничных фортов в сложные фортификационные сооружения. The questions of forming and evolution of strengthening of fortresses of northeastern Slobozhanschina of the second half of the XVII century are examined in the article. At this time there is a process of the active mastering of Russian territory of cossacks from Get’manschina. For 50 years after foundation of fortress of Slobozhanschina transformed from boundary fortlets in diffi cult fortifi cation buildings.