Походження і структура сіті-логістичних потоків Приазов’я - Майорова, І.М. (Вісник економічної науки України, 2014)
Розглянуто проблеми, що притаманні старопромисловим регіонам: застаріла технологія виробництва, критичне зношення основних фондів промисловості, завеликі енергоємність і собівартість продукції, соціальні проблеми як наслідки роботи металургійної, хімічної і добувної галузей. Показано, що територія Приазов’я - це потужні сіті-логістичні потоки міст Маріуполя, Бердянська, Мелітополя, Приморського і населених пунктів, морських портів ДП «ММТП» і ДП «БМТП». Одним із напрямів розв’язання проблем Приазов’я - запропоновано розвиток транспортного потенціалу території, розширення її транзитних потужностей, розбудову логістичних розподільчих центрів. Як окремий напрям розвитку - створення і функціонування транспортного кластера «Приазов’я». Рассмотрены проблемы, свойственные старопромышленным регионам: устаревшая технология производства, критический износ основных производственных фондов, высокая энергоемкость и себестоимость продукции, социальные проблемы как результат работы металлургической, химической и добывающей отраслей. Показано, что территория Приазовья - это мощные сити-логистические потоки городов Мариуполя, Мелитополя, Бердянска, населенных пунктов и морских портов ГП «ММТП» и ГП«БМТП». Одним из направлений решения проблем Приазовья предложено развитие транспортного потенциала территории, расширение ее транзитных возможностей и мощностей, строительство логистических распределительных центров. Как отдельное направление развития - создание и функционирование транспортного кластера «Приазовье». Territory of Pryazovia it is an old industrial region with out-of-date technology of production, wear of capital productive assets, large power-hungriness and high unit cost, by social problems, yak result of problems metallurgical, chemical and extractive industries of region. But territory of Pryazovia - it and powerful city logistic streams: cities of Mariupol, Melitopol, Berdiansk, settlements and marine ports. One of directions of decision of problems of Pryazovia, as the depressed territory development of a transport potential of territory, expansion of her transit possibilities and powers, building of logistic distributive centers, is offered to. By separate direction of development city of logistic streams of Pryazovia it is suggested to consider a transport cluster " Pryazovia".