До питання еволюції зернозбиральних машин і механізмів (за матеріалами Музею хліба Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав») - Бойко, М.І. (Питання історії науки і техніки, 2011)
У даній статті на матеріалах експозиції Музею хліба НІЕЗ “Переяслав” показано процес удосконалення знарядь праці хлібороба, що сприяло полегшенню його праці і збільшенню посівних площ під посівними культурами.