Історико-науковий аналіз моделей походження Всесвіту в давньогрецькій натурфілософії - Колтачихіна, О.Ю. (Питання історії науки і техніки, 2011)
Розглянуто вчення про виникнення, будову та еволюцію Всесвіту давньогрецьких
філософів і показано місце їх «космології» в сучасній науці. Описано маловідому модель Архімеда. Історико-науковий аналіз праць давньогрецьких мислителів показав існування трьох основних моделей Всесвіту на теренах Стародавньої Греції: геоцентрична, гео-геліоцентрична та геліоцентрична моделі. Рассмотрены представления о возникновении, строении и эволюции Вселенной древнегреческих философов; показано место их «космологии» в современной науке. Описана малоизвестная модель
Архимеда. Историко-научный анализ трудов древнегреческих мыслителей показал
существование трех основных моделей Вселенной на территории Древней Греции:
геоцентрическая, гео-гелиоцентрическая и гелиоцентрическая модели. Discussed ideas about the origin, structure and evolution of the universe in the ancient Greek philosophers, and shows the
location of their “cosmology” in modern science. We describe a little-known model of Archimedes.
Historical and scientifi c analysis of works of ancient Greek thinkers showed the
existence of three basic models of the universe in ancient Greece: geocentric, heliocentric
and geo-heliocentric model.