Термодинамический цикл Б.Г. Луцкого - Фирсов, А.В. (Питання історії науки і техніки, 2012)
Термодинамические циклы Николауса Августа Отто (Nikolaus August Otto)
(1832-1891) и Рудольфа Дизеля (Rudolf Diesel) (1858-1913) знают все, а о термодинамическом цикле Бориса Григорьевича Луцкого (1865-1942) в настоящее время практически не знает никто. О нем просто забыли, так как он опередил
свое время. Автор данной статьи впервые вводит в научный оборот этот термин – «термодинамический цикл Луцкого». У статті описаний оригінальний метод роботи двигуна внутрішнього згорання, заснований на
вприскуванні свіжого повітря в циліндри двигуна в період розширення або в період випуску вихлопних газів. Встановлено, що автором цього методу є підданий Царської Росії, уродженець м. Бердянська Таврійської губернії Б.Г. Луцький. Приведені короткі відомості про винахідника і його діяльність. The article describes the original
method of the work engine internal combustion, based on the injection of crisp
air in the cylinders of engine in the period of expansion or in the period of issue of
exhaust-gass. It is set that the author of this method is a citizen of Tsar’s Russia, native
Berdyanska of the Tavricheskoy province of B. Lоutzkу. Short information is resulted
about an inventor and his activity.