Лісогосподарська техніка в Музеї історії лісового господарства - Лук’яненко, Л.О. (Питання історії науки і техніки, 2012)
У статті розглянуто питання розробки перших ручних знарядь праці та лісопосадкових машин для штучного лісорозведення. Перспективи для розвитку лісокультурних робіт відкрилися в роки перших п’ятирічок, коли почали створюватися перші лісогосподарські машини. Ця техніка дозволила в десятки раз збільшити об’єми лісогосподарських міроприємств. В статье рассмотрен вопрос разработки первых ручных орудий труда
и лесопосадочных машин для искусственного лесоразведения. Перспективы для
развития лесокультурных работ открылись в годы первых пятилеток, когда начали создаваться первые лесохозяйственные машины. Эта техника позволила в десятки раз увеличить объемы лесохозяйственных мероприятий. This
article examines the development of the first hand tools and machines for artificial forestation.
Prospects for development of the forest works have opened at the initial stage
of the Soviet Union, when the first national forestry machines were established. This
technique allowed to increase forestry activities in ten times.