Природоохоронна діяльність Й. К. Пачоського - Безлуцька, О.П. (Питання історії науки і техніки, 2012)
У статті відображено природоохоронну діяльність Й.К. Пачоського. Особлива увага приділена внеску вченого в становлення та розвиток заповідників Асканія-Нова та Біловезька пуща. Зроблено аналіз робіт Й. К. Пачоського про необхідність захисту флори Нижньодніпровських степів, які згодом увійшли до складу Чорноморського заповідника. В статье отображена природоохранная деятельность И. К. Пачосского. Особенное внимание уделено вкладу ученого в становление и развитие заповедников Аскания-Нова и Беловежская пуща. Сделан анализ работ И. К Пачосского о необходимости защиты флоры Нижнеднепровских степей, которые вскоре вошли в состав Черноморского заповедника. In the article nature protection activity I.K. Pachossky is represented. The special attention is spared the contribution of scientist to becoming and development of preserves of Askaniya-Nova and Belovezhskaya dense forest. The analysis of works is given I.K. Pachossky about the necessity of defence of flora of Nizhnedneprovsky steppes which soon entered in the complement of the Black Sea preserve.