Значення діяльності герцога Рішельє для розвитку Північного Причорномор’я - Лещенко, А.М. (Питання історії науки і техніки, 2012)
У статті розглядаються особливості розвитку Північного Причорномор’я кін. ХVIII – поч. ХІХ ст. та роль А. Е. де Рішельє у процесі його становлення. Підкреслюється той факт, що талановита діяльність і вміння працювати на перспективу забезпечили умови для інтенсивного розвитку південних міст України і створили умови для отримання прекрасних сільськогосподарських угідь і зручних торгівельних портів. В статье рассматриваются особенности развития Северного Причерноморья кон. XVIII – нач. XIX ст. и роль А. Э. де Ришелье в процессе его становления. Подчеркивается тот факт, что талантливая деятельность и умение работать на перспективу обеспечили условия для интенсивного развития южных городов Украины и создали условия для получения прекрасных сельскохозяйственных угодий и удобных торговых портов. The article describes the development of Northern Black sea region in the end of the XVIIIth – beginning of the XIXth centuries due to the A. Richelieu’s in fluency the foundation. The author attracts attention to the fact that talented and perspective work led to the intensive growth of southern cities of Ukraine and gave the opportunity to gain perfect agricultural fields and profitable merchant ports.