Явление, похожее на отрыв плазменного хвоста в комете C/2006 M4 (SWAN) - Сизоненко, Ю.В. (Кинематика и физика небесных тел, 2012)
Исследовано явление в плазменном хвосте кометы C/2006M4 (SWAN),похожее на отрыв хвоста, происшедшее 27 октября 2006 г. Описан комплекс явлений в хвосте кометы после вспышки блеска кометы 24,04 октября. Найдены характерные размеры структурных деталей хвоста, развившихся в результате плазменных неустойчивостей. Определены скорости и ускорение «оторванного» фрагмента хвоста, момент начала явления. Вероятной причиной наблюдаемого явления может быть встреча кометы с высокоскоростным потоком солнечного ветра. Досліджено явище у плазмовому хвості C/2006 M4 (SWAN), схоже на відрив хвоста, що трапилося 27 жовтня 2006 р. Описано комплекс явищ у хвості комети після спалаху яскравості комети 24,04 жовтня. Знайдено характерні розміри структурних деталей хвоста, які розвинулися внаслідок плазмових збурень. Визначено швидкість та прискорення «відірваного» фрагменту хвоста та момент початку явища. Ймовірною причиною явища може бути зустріч комети з високошвидкісним потоком сонячного вітру. The DE-like event in the plasma tail of comet C/2006 M4 (SWAN) which occurred on 27 October 2006 is investigated. Some phenomena in the comet's plasma tail which appeared after the outburst of the comet brightness on 24.04 October are described. Typical sizes for the tail structure details evolving in consequence of plasma instabilities are determined. The velocity and acceleration of the disconnected fragment of the comet's tail as well as the time of the event beginning are found. The DE-like event was likely caused by an encounter of the comet with a high-speed stream of solar wind.