Про співвідношення понять "пражурналістика" і "публічна сфера" - Казакова, Т.В. (Культура народов Причерноморья, 2007)
Журналістика і пражурналістика є складовими частинами публічної сфери. Пражурналістські форми
зароджуються раніше публічної сфери— в ритуально-міфологічній комунікації прадавнього суспільства і продовжують
свій розвиток у межах пророцько-проповідницької комунікації вісьового часу. Журналистика и пражурналистика определяются как составляющие публичной сферы. Пражурналистскиеформы
зарождаются раньше публичной сферы - в ритуально-мифологической коммуникации первобытного общества и
продолжают свое развитие в пределах пророческо-проповеднической коммуникации осевого времени. The article presents a conception of defining journalism and prajournalism as public sphere components. Prajournalism is
proved to have originated before the public sphere in the ritual and mythological communication of the ancient society and to be
developing within the limits of prophetical and homiletic communication of the axial time.