Вміст білків у тканинах витýшки пурпурної (Mollusca : Gastropoda : Pulmonata : Bulinidae) при дії іонів металів - Киричук, Г.Є. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Дослiджено вплив низьких концентрацiй (ЛК^48 25) iонiв важких металiв (Mn^2+, Fe^3+, Cr^3+, Co^2+, Cu^2+, Cd^2+, Pb^2+, Zn^2+) на вмiст деяких метаболiтiв бiлкового обмiну (альбумiнiв, глобулiнiв та показника бiлкового iндексу) в гемолiмфi, гепатопанкреасi та мантiї неiнвазованих Planorbarius purpura. Встановлено, що вплив таких iонiв на бiлки у кожнiй з дослiджених тканин є багатовекторним i має загальний регуляторно-токсичний принцип дiї. Вiн вiдзначається зростанням вмiсту альбумiнiв та зменшенням кiлькостi бiлкiв глобулiнових фракцiй, показник бiлкового iндексу зростає. Для гемолiмфи та мантiї вiдзначено спорiдненiсть дiї Mn^2+, Fe^3+, Co^2+, а за токсичним ефектом — близькi до Cr^3+, Cu^2+, Cd^2+, Pb^2+, Zn^2+. У гепатопанкреасi близькими за регуляторним ефектом є Fe^3+, Mn^2+, Cr^3+, Co^2+ та Pb^2+, а за токсичним ефектом — Cu^2+, Cd^2+, Zn^2+. The influence of heavy metals (Mn^2+, Fe^3+, Cr^3+, Co^2+, Cu^2+, Cd^2+, Pb^2+, Zn^2+) in low concentrations (LC^48 25) on the content of some protein exchange metabolites (albumins, globulins) and the protein index in the hemolymph, hepatopancreas, and mantle of noninvaded Planorbarius purpura is investigated. It is established that the influence of these ions on proteins in all researched tissues is multivectorial and has the regulating and toxic effects. It is characterized by an increase of the albumin content, a decrease of globulin factions’ proteins, and an increase of the protein index. In hemolymph and mantle, the effects of Mn^2+, Fe^3+, Co^2+ are similar; and Cr^3+, Cu^2+, Cd^2+, Pb^2+, Zn^2+ are similar in the toxic effect. In hepatopancreas, Fe^3+, Mn^2+, Cr^3+, Co^2+ and Pb^2+ are similar in the regulating effect, whereas Cu^2+, Cd^2+, Zn^2+ are similar in the toxic effect.