Эпидемический процесс гриппа и некоторые факторы биосферы физической природы - Фролов, А.Ф.; Орлюк, М.И.; Задорожная, В.И.; Роменец, А.А. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Проаналiзовано динамiку захворюваностi на грип в Українi в перiод 1986–2006 рр. i її зв’язок з деякими факторами бiосфери фiзичної природи (випромiнювання Сонця, магнiтна iндукцiя навколоземного магнiтного поля, головного геомагнiтного поля). У перiоди багаторiчних епiдемiчних циклiв грипу визначено високий i середнiй рiвень кореляцiї захворюваностi на грип з цими факторами бiосфери. Це найбiльш виражено за впливу головного геомагнiтного поля. Встановлено, що початку епiдемiї грипу передує збiльшення кореляцiйного зв’язку показникiв захворюваностi на цю iнфекцiю та iнтенсивностi екологiчної збудженостi (Дисторшiн) клiматогеографiчного регiону України. The influenza activity in Ukraine during 1986–2006 and its relationship to some biosphere factors of the physical nature (Sun radiation, the magnetic induction of the near-Earth magnetic field, the main geomagnetic field) are analyzed. We have found high and average correlation levels between the influenza activity and these factors of biosphere, especially the main geomagnetic field. It’s shown that the beginning of the influenza epidemy is preceded by an increase in the correlation relationship between the influenza activity and ecological distortion intensities in the climatic geographical region of Ukraine.